Социалният министър Бисер Петков обяви готовност да се обсъжда промяна на текстове

...
Социалният министър Бисер Петков обяви готовност да се обсъжда промяна на текстове
Коментари Харесай

Министър Петков обеща промени в помощите за хора с увреждания, но догодина

Социалният министър Бисер Петков разгласи готовност да се разисква промяна на текстове от закона за хората с увреждания, които лишават хиляди хора от полагаемите им се помощи. Корекциите обаче могат да станат действителност едвам през идната година, също така финансирането им може да сътвори в допълнение опълчване. Сумата, нужна, с цел да се направи незабавно това, е оскъдна на фона на 3.2 милиарда лева бюджетен остатък доникъде на годината, само че все пак хиляди българи ще би трябвало да преглътнат надалеч по-ниски помощи от предстоящото в идващите минимум 6 месеца. Това се разбра от обясненията на Петков при учредителното събрание на Съвета за наблюдаване и за хората с увреждания към институцията на омбудсмана.

Както " Сега " писа, хиляди българи с над 90% увреждане са лишени от оптималната финансова поддръжка от 198 лева месечно, на която имат право от тази година, защото не получават " верния " тип пенсия за нея. Според законодателя оптималната помощ се поставя единствено на хора със обществена пенсия за неработоспособност, а на всички останали със същите увреждания се изплащат 87 лева месечно. В някои случаи хората попадат в по-ниската категория поради няколко лв.. Така оптималната сума, с която толкоз се хвалеха ръководещите, в действителност е отпусната на едвам 12 932 души, а 123 550 души с над 90% увреждане получават 87 лева

Омбудсманът Мая Манолова изнесе през вчерашния ден данни за хората, които са излъгани от обещанията за високи помощи (тази информация беше отказана на в. " Сега " от Агенцията за обществено подкрепяне, която препрати топката към Национален осигурителен институт. Национален осигурителен институт пък я върна към агенцията). Общо 32 618 лица с увреждания над 90% и право на непозната помощ не получават оптималната поддръжка от 198 лева, а 87 лева Сред тях са 170 пенсионери с военноинвалидна пенсия. 2126 са лицата, които са лишени от тази помощ, тъй като получават наследствена пенсия - тя е с няколко лв. по-висока от обществената за неработоспособност. Най-голямата дискриминирана от закона група са 30 342 пенсионери с тежки здравословни проблеми, които получават пенсия за застрахователен стаж и възраст и добавка за непозната помощ. 

Промяната на несправедливите текстове ще бъде измежду една от първите начинания на новоучредения през вчерашния ден съвет, който ще държи под око политиката в региона на уврежданията. Една от тематиките, с които съветът ще се захване предпочитано още при първите си стъпки, ще бъде настояването за смяна на законовите текстове, които обвързват новата месечна финансова поддръжка с типа на получаваната пенсия от лицата с трайни увреждания. " Отворени сме да обсъдим по-справедливо систематизиране за идната година в границите на този запас ", разяснява министърът. Това обаче значи още веднъж да се опълчват едни групи хора с увреждания на други, а точно този разнобой породи актуалните проблеми. Сметките демонстрират, че с цел да получат тези 32 хиляди българи максималната поддръжка още в този момент, до края на годината ще са нужни в допълнение към 21-22 млн. лева Такава настройка обаче на вчерашната среща не беше изразена.

" Това са законови положения, които общественото министерство и АСП извършват. Няма ощетени от месечната финансова поддръжка, тъй като нито един човек с увреждане не взима сумарно по-малка сума от тази, която е получавал през 2018 година ", акцентира министърът. Той напомни, че диференциацията в закона е направена по предложение на една от организациите на хората с увреждания, като задачата на разделянето е да се преодолее внезапният спад на помощите за децата с увреждания при навършването им на пълноправие.  " Тогава считахме за справедливо предложеното диференциране на хората с увреждания в пет групи. Сега чуваме противоположното ", уточни общественият министър.

ДОБРИ НОВИНИ

На фона на тези проблеми МТСП популяризира информация с позитивни резултати от закона за хората с увреждания. Ако в края на предходната година към 500 хиляди лица с увреждания са получавали месечни интеграционни добавки, то в този момент право на финансово подкрепяне имат над 641 000 души (увеличението обаче главно е в най-леката категория - от 50 до 70.99%, където сумата е 24.36 лева месечно). Над 305 000 лица с увреждания получават по-благоприятен размер на месечната финансова поддръжка спрямо получаваните до тази година добавки. Най-голямо е нарастването за хората, които получават оптималната помощ - за тях помощта е увеличена с към 123 лева спрямо 2018 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР